Zabawa i nauka, czyli wakacje w miasteczku ruchu drogowego

Lato nie musi oznaczać wyłącznie zabawy, a w trakcie wakacji można się też czegoś nauczyć. Przykładem na to są półkolonie w Miasteczku Ruchu Drogowego, gdzie najmłodsi łodzianie poznają zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Wakacje to czas wypoczynku, zabawy i przyjemności, ale przy okazji można się także uczyć. A zwłaszcza bezpieczeństwa w ruchu drogowym, bo przy okazji "rowerowych przepisów" dzieci uczą się szeroko rozumianego bezpiecznego poruszania się. Oczywiście zajęcia rowerowe to jeden z elementów programu półkolonii, atrakcji jest mnóstwo i dzieci, które spędzają wakacje w Łodzi na pewno się nie nudzą - powiedział wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

W zajęciach udział weźmie grupa 30 dzieci w wieku od 7 do 13 lat, które w miasteczku ruchu drogowego będą uczyć się zasad bezpiecznego poruszania rowerem w ruchu drogowym. Na uczestników czekają też warsztaty i zajęcia z policjantami drogówki.

Ogółem w tegorocznych półkoloniach udział bierze 4 000 uczniów, którzy uczestniczą w różnego rodzaju zajęciach, prowadzonych od 7:00 do 17:00. Półkolonie są bezpłatne, z wyjątkiem drobnej, 10 zł opłaty przeznaczonej na ciepły posiłek. Turnus trwa dwa tygodnie, jednak nie ma obowiązku zapisywania dzieci na cały turnus.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!