Galeria: II Piknik Lewicy w Sulechowie

Tak jak przewodniczący Rady M-G SLD w Sulechowie kol. Zbigniew Kukwa obiecał w zeszłym roku, wspólnie z Janem Bednarkiem zorganizowali II Piknik Lewicy. Tegoroczny II Piknik Lewicy odbył się tradycyjnie przy restauracji "Alicja" w Krężołach pod Sulechowem. Patronat nad II Piknikiem Lewicy objęli w tym roku : prof. Bogusław Liberadzki, Europoseł do Parlamentu Europejskiego; Bogusław Wontor, poseł na Sejm RP; Roman Rakowski, Burmistrz Sulechowa. Do sponsorowania imprezy dołączyli: Rada Powiatowa SLD z przewodniczącym Romanem Karasiów, Rada M-G SLD w Sulechowie, radny powiatowy Jarosław Sanecki, radni m-g w Sulechowie; Romualda Jarecka-Cieślak, Stanisława Niemira, Bogumił Grzegorzewski, wiceprzewodniczący Rady. Swój wkład wnieśli również skarbnik RW Jan Bednarek, kol. Jerzy Rojda oraz przewodniczący Zbigniew Kukwa. Dziekujemy wszystkim sponsorom! Pogoda była super, świeciło słoneczko, chociaż rano padał deszcz. Uczestniczyło w II Pikniku ok. 150 osób, co w porównaniu z rokiem poprzednim świadczy, że impreza się rozkręca. Wśród uczestników byli członkowie SLD, sympatycy lewicy, goście z ościennych gmin, członkowie SLD ze Szprotawy, było dużo młodzieży i dzieci, a nawet goście z Ukrainy i Białorusi. Było więc barwnie, kolorowo i wesoło. Goście, którzy przybyli na nasz Piknik, w swoich wystąpieniach bardzo serdecznie pozdrawiali wszystkich uczestników i życzyli miłej zabawy. Burmistrz Roman Rakowski, którego nasza organizacja popiera w przyszłorocznych wyborach, podziękował za bardzo dobrą współpracę, powiedział jak dużo jest do zrobienia w Sulechowie i że ze wszystkich sił będzie się starał, aby mieszkańcom żyło się lepiej i dostatniej. W imieniu posła Bogusława Wontora, którego sprawy służbowe związane z Kongresem Lewicy zatrzymały w Warszawie, uczestników Pikniku pozdrowił sekretarz Rady Wojewódzkiej SLD kol. Jacek Karbownik. Wiceprzewodnicząca Agnieszka Vogel przeczytała list-posłanie od profesora Bogusława Liberadzkiego. Przeprosił wszystkich, że nie może być z nami, gdyż w tym czasie był na Kongresie Morskim w Szczecinie. Prosił, abyśmy wykorzystali Piknik do wzmocnienia przyjaźni i podniesieniu ducha na cały rok polityczny. Czekają nas wybory do Parlamentu Europejskiego i samorządowe. Prosił o wzniesienie toastu, co i z ochotą uczyniliśmy! Piknikowiczów pozdrowił również przewodniczący Roman Karasiów. Bardzo spodobało mu się nasze spotkanie i rodzinna atmosfera tutaj panująca. W programie pikniku m.in. były: poczęstunek składający się z grochówki, kiełbasy, kaszanki, kurczaka, piwa, napojów i słodyczy dla dzieci. Przeprowadzono gry i zawody z cennymi nagrodami. Czas umilała nam muzyka i piosenki w wykonaniu zespołu w składzie: Stanisław Węcłowski i Sławomir Filuś. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się w tym roku konkursy i zawody. Pewnie dlatego, że przewidziano na prawdę atrakcyjne nagrody. W zawodach wędkarskich, które prowadził nasz kol. Tadeusz Zimny miejsce I zajął - Damian Kosmala, miejsce II - Tomasz Miter, miejsce III - Olaf Kolasa. W zawodach strzeleckich, pod nadzorem Bolesława Lewandowskiego wygrali: I - Stanisław Lisiewicz, 41 pkt, II - Vitalij Fiediura, 41pkt, III - Andrzej kowalski, 39pkt. Zawody w darta prowadził Jarek Sanecki, a wygrali: I - Szymon Gostyński, 84pkt, II - Marek Piosik, 79pkt, III - Urszula Kaczmarek i Robert Kukwa, po 71pkt. Zawody w strzelaniu goli, które prowadził Wojciech Starszak wygrali : I - eqo Błażej Ratajczak i Damian Kosmala, II -Tomasz Miter, III - Olaf Kolasa. Rzut beretem (moherowym) pod nadzorem Zbigniewa Kukwy wygrał gość z Ukrainy Vitali Fediura 13m, II miejsce - Jacek Kuna 11m, III miejsce - Grzegorz Woliński 10,8m, IV miejsce - Tomasz Framm 9m, V miejsce eqo: Semion Paramonow, Kamil Żaba, Stanisław Lisiewicz. Wszyscy bawili się wesoło. Spotkanie było również okazją do rozmów nt. zbliżającego się Kongresu Lewicy oraz bieżącej sytuacji społeczno-politycznej w kraju, regionie i na scenie lokalnej. Myślę, że w przyszłym roku również się spotkamy. III Piknik wypadnie przed wyborami samorządowymi, więc nie obejdzie się bez gorących dyskusji politycznych. Na pewno lepiej się dyskutuje przy dobrej muzyce i syto zastawionym stole. Zapraszamy w imieniu organizatorów za rok! Semion Paramonow