Galeria: Ryszard Kalisz w Lubuskim

W dniach 7-8 stycznia 2013 roku były szef kancelarii prezydenta, Minister a obecnie przewodniczący Sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka Ryszard Kalisz gościł w Lubuskiem. Plan wizyty był napięty ale dopięty przez członków organizacji na ostatni guzik. 7 stycznia poseł Ryszard Kalisz o 18:40 wylądował na lotnisku w Babimoście i wraz z posłem Bogusławem Wontorem już o godzinie 19:00 spotkał się z mieszkańcami Sulechowa i okolic w Zborze Kalwińskim. Spotkanie przygotowane było wspólnie przez Burmistrza Sulechowa Romana Rakowskiego, radnego sejmiku Edwarda Fedkę i przewodniczącego SLD w Sulechowie Zbigniewa Kukwę. W spotkaniu uczestniczyło prawie 200 osób wśród, których byli przede wszystkim mieszkańcy, członkowie organizacji SLD, radni, działacze samorządowi z Sulechowa i ościennych gmin. Przybyło dużo młodzieży a nawet prawicowa falanga! Ryszard Kalisz poruszył w swoim wystąpieniu wiele aktualnych tematów. Najważniejszy to miejsce lewicy w życiu publicznym. Zadano pytanie „Jaki kierunek jest najlepszy? Co nas czeka w najbliższych latach?” Poruszono również zagadnienia reformy sądownictwa, problemów działkowców, spółdzielni mieszkaniowych i wiele innych których SLD konsekwentnie broni. Ryszardowi Kaliszowi bardzo spodobał się Sulechów i dbałość jego władz o zabytki. Podziękował za to byłemu burmistrzowi Panu Ignacemu Odważnemu. Poranek 8 stycznia Ryszard Kalisz spędził na wywiadach w szeregu redakcji: O godzinie 11:00 jako przewodniczący sejmowej komisji sprawiedliwości i praw człowieka spotkał się z sędziami i prokuratorami. O godzinie 16:00 Ryszard Kalisz i Bogusław Wontor gościli w Żarach. Szczelnie wypełniona sala widowiskowa Państwowej Szkoły Muzycznej im. G.P. Tellemana udowodniła, iż Żaranie są spragnieni tego rodzaju wizyt, że wciąż funkcjonuje tu silne środowisko lewicy a Ryszard Kalisz zasługuje na miano wunderwaffe SLD. Na sali obecni byli również członkowie i sympatycy lewicy z Lubska, Szprotawy, Gubina i Jasienia. Nie zawiodły media oraz lokalni politycy, uważny obserwator mógłby zaobserwować wiele wpływowych postaci , które zasiadły w audytorium. Wśród nich kilkunastu radnych, wójtowie gmin i byli włodarze Żar. W pierwszej części swego wystąpienia minister zaprezentował pogląd dotyczący podziału sceny politycznej wg schematu: narodowa vs liberalna prawica. Diagnozował ubóstwo i jałowośćwewnątrzprawicowego sporu politycznego i postulował dynamicznąofensywę lewicy społecznej, obejmującej szeroki front środowisk, organizacji i ruchów społecznych. „Formuła partyjna nie gwarantuje osiągnięcia sukcesu. Aparaty partyjne, które zdominowały życie polityczne działają w oparciu o klientelizm czyli tak naprawdę załatwianie posad ” Lewica powinna starać się porzucić taką perspektywę. Tylko w taki sposób możliwym będzie powrót debaty publicznej do merytorycznego i funkcjonalnego sporu wartości. Ucieranie optymalnych rozwiązań w oparciu o racjonalne i postępowe pomysły nie zaś personalny , trybalistyczny i zastępczy konflikt PO i PIS. „ To polityka agrarna. Kto kogo do ziemi ” – skwitował Kalisz. W drugiej części wystąpienia odniósł się do bieżących spraw politycznych, wśród nich - zmian w służbach specjalnych, wyroku w sprawie dr. Garlickiego oraz skomentował medialne doniesienia o zjednoczeniowych inicjatywach Aleksandra Kwaśniewskiego. Ostatnim przystankiem Ryszarda Kalisza było spotkanie świąteczno-noworoczne organizacji SLD Zielona Góra. Na spotkanie przybyło ponad 200 członków organizacji. Impreza przebiegła w przyjacielskiej i życzliwej atmosferze. Nie zabrakło żarliwych dyskusji. Ostatni goście opuścili lokal późnym wieczorem. Lubuscy działacze Sojuszu Lewicy Demokratycznej po raz kolejny udowodnili, iż są jednością i potrafią ze sobą współpracować. Wizyta Ryszarda Kalisza była kolejną jaką zorganizował przewodniczący lubuskich struktur SLD poseł Bogusław Wontor, w listopadzie 2012 roku gościliśmy Józefa Oleksego. Kolejna wizyta już wkrótce, tym razem odwiedzi Nas europoseł Wojciech Olejniczak.