Galeria: Spotkanie organizacji SLD w Nowej Soli

Gospodarzami byli nowosolscy radni i działacze SLD z Przewodniczącym Rady Powiatowej SLD w Nowej Soli Maciejem Kałuskim i Przewodniczącym Rady Miejskiej SLD Tadeuszem Gabryelczykiem. Grupie gości przewodniczył Zbigniew Sienkiewicz - Przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Głogowie, a moderatorem dyskusji był Członek Zarządu Powiatowego SLD w Głogowie – Ryszard Gola-Sienkiewicz. Gościem spotkania i uczestnikiem rozmów był Sekretarz Rady Wojewódzkiej SLD w Zielonej Górze Jacek Karbownik. Powiaty głogowski i nowosolski, sąsiadując ze sobą, do połowy 1975 roku należały do tego samego województwa - zielonogórskiego. Obecnie są powiatami granicznymi w województwach dolnośląskim i lubuskim. Stolice tych powiatów są oddalone od siebie niewiele ponad 30 km, a łączą je nie tylko połączenia drogowe i magistrala kolejowa, zwana „Odrzanką”, ale także druga z najdłuższych polskich rzek – Odra. Głogów dla wielu nowosolan od lat był lub jest miejscem pracy bądź nauki. I na odwrót. Ponieważ samorządy miast nadodrzańskich, w związku z możliwościami dostępu do środków europejskich, postanowiły „odwrócić się w stronę rzeki”, przybyło sporo wspólnych zainteresowań i problemów. Dlatego członkowie Rad Powiatowych i Miejskich SLD z Głogowa i Nowej Soli, a także radni SLD tamtejszych samorządów postanowili nawiązać współpracę i wymianę doświadczeń. Pierwsze ze spotkań miało miejsce 20 października w siedzibie nowosolskiego Sojuszu. Zaczęło się od wzajemnych prezentacji. Potem były pytania, wyjaśnienia, deklaracje współpracy i w końcu wspólny spacer z prezentacją miasta – starówka, port, trakty spacerowe, park krasnala, strefa ekonomiczna, obiekty modernizowanego szpitala powiatowego. Kolejne spotkanie – wiosną w Głogowie.